среда, 15. јануар 2020.

Medena pita

Testo : 3 jaja, 150g šećera, 5 kašika mleka, 5 kašika istopljene masti, 5 kašika istopljenog meda, 2 kašike kakaa, 1 kašičica sode, 600g brašna.
Fil : 1l mleka, 3 kašike šećera. 2 vanilina šećera, 8-9 kašika griza, 150g šećera u prahu, 1 maslac, po želji sok od limuna.
Glazura : 150g čokolade, 4 kašike ulja.

Postupak :
Testo : Mešati na tihoj vatri šećer i mleko, topiti tako da šećer ne pozuti. Skloniti sa vatre i dodati 3 umućena jaja i brzo mešati, 5 kašika istopljene masti i 5 kašika meda (sve da bude mlako), dodati 2 kašike kakaa, kašičicu sode i brašna da se zamesin testo koje ne sme biti ni mekano ni tvrdo, podeliti na 4 dela, razviti testo na pek papiru 25x35cm, peći na prevrnutom plehu na 180* oko 6 minuta.
Fil : Staviti u šerpu 1l mleka, 3 kašike šećera, 2 vanil šećera da prokuva, skloniti sa vatre i dodati 8-9 kašika griza, ii kuvati na tihoj vatri 10 minuta. Ohladiti griz. Razraditi 150g prah šećera sa 1 maslacem penasto, i u to dodavati kašiku po kašiku fila stalno muteći.
Podeliti fila na 3 dela, filovati kore a na poslednju koru naneti glazuru od cokolade.





1 коментар: