Sastojci:
1/2 kg krompira, 1 jaje, prezle, vanil šećer, kristal šećer, brašno, šljive.
Priprema:
Krompir obariti i ostaviti da se potpuno ohladi. Ohlađen krompir izmiksati, dodati jedno jaje i brašna po potrebi da se zamesi mekano testo. U šerpu sipati vodu da proključa. Oprati šljive i staviti ih na ubrus da se prosuše. U većem tiganju staviti vrlo malo ulja, dodati prezle, vanil šećer i jednu kašiku kristal šečera, to malo propržiti na tihoj vatri da prezla ne pregori jer je onda gorka. Od testa uzimati male loptice, rastanjimo ih na dlanu u obliku kruga na to stavimo šljivu i zatvorimo knedlu. Odmah stavljati u ključalu vodu da se kuvaju. Kuvane su kada isplivaju same na površinu vode, vadimo kuvane knedle i prebacujemo ih odmah u tiganj sa prezlom, lagano prodrmamo tiganj da se prezla lepo uhvati oko cele knedle. Tako pripljemena knedle vadimo u sud i poslužimo.
Бакине кнедле су најбоље! |
Нема коментара:
Постави коментар