Potrebno: 70g brašna, 400ml mleka, 30g svežeg kvasca, 70g kisele pavlake, 2 jaja, 30g putera, 2 manje kašičice soli, 1 kašičica šećera i 1/2 praška za pecivo; i još 60g putera, semenke po ukusu (mak, susam itd.).
Priprema: Aktivirati kvasac u malo mlakog mleka i jednom kašičicom šećera. U brašno dodati pecivo, 1 jaje i 1/2 od drugog umućenog jajeta (a drugu polovinu ostaviti za premazivanje česnice). Dodati omekšani puter, kiselu pavlaku, mleko, so i nadošli kvasac, i zamesati mekano testo. Ostaviti da testo naraste. Kada testo naraste podeliti ga na dve polovine. Od obe polovine uzeti po malo testa za kuglicu u sredini i ostaviti sa strane, a ostatak obe polovine svaku podeliti u 4 loptice. Prvu polovinu od 4 loptice razvijati u veličini tanjira i svaku od 3 loptice premazati omekšalim puterom, a četvrutu ne premazivati. Razviti testo u veličini okruglog pleha u koji će se peći na pek papiru. Testo raseći na 8 delova ali ne do kraja kruga (ostaviti 2cm nerasečeno). Svaki deo zaseći po sredini, provući špic kroz rasečeni deo i prebaciti preko ne rasečenog dela. Tako uraditi sa svih osam delova. Prebaciti testo u pleh. Druge 4 loptice isto premazivati kao prve, razviti u veličini pleha, raseći na 8 delova skroz, svaki deo raseći po sredini, isto špic provlačiti kroz rasečeni deo i stavljati u pleh između dva provučena dela na vencu. U sredinu staviti kuglicu koju smo ostavili na početku. Premazati jajetom, ostaviti da u plehu nadođe ali ne do vrha (oko pola sata), peći na 180 stepeni oko 30-35 minuta.
Нема коментара:
Постави коментар